top of page

Green Deal Circulaire Gebouwen

De Green Deal Circulaire Gebouwen heeft geprobeerd de principes van de circulaire economie toe te passen op gebouwen. De deelnemers hebben bijgedragen aan het vaststellen wat belangrijke circulaire principes zijn in gebouwen. Hierbij is gekeken naar verschillende gebouwkenmerken, zoals materiaalgebruik en kansen voor levensduurverlenging. Daarnaast is getracht om deze gebouwkenmerken op gebouwniveau meetbaar te maken en vast te leggen. Op deze manier is een circulair paspoort ontwikkeld dat de circulariteit van gebouwen beschrijft. Het paspoort is hier te vinden. 

De GDCG is gerealiseerd in verschillende fasen. Binnen deze fasen hebben de deelnemers de eerste belangrijke stappen gezet om bestaande en nieuwe gebouwen in Nederland meer circulair te maken. Via onze deelnemers en pilotprojecten is kennis en ervaring op het gebied van circulaire gebouwen ontsloten. 

Toelichting en doel van de Green Deal

Tijdens de eerste fase van de GDCG zijn indicatoren vastgesteld die de circulariteit van een gebouw bepalen. Hierbij gaat het niet alleen over de gebruikte producten en materialen, maar ook over de manier waarop beheer en onderhoud zijn geregeld, hoe er met renovaties wordt omgegaan en hoe flexibel/adaptief het gebouw naar de toekomst is. Deze indicatoren zijn vastgelegd in het circulaire paspoort.  

 

De input voor het circulaire paspoort is deels geleverd door bestaande intiatieven en gebouwen. Daarnaast is input gebruikt van verschillende pilotprojecten van zes Green Deal deelnemers en zijn er diverse deskundigen vanuit het werkveld benaderd om bij te dragen aan de ontwikkeling van circulaire gebouwen. Het circulaire paspoort in de huidige versie is de eerste opzet, door de jaren heen kan het aangepast worden aan nieuwe ontwikkelingen van het gebouw. 

De deelnemende pilotgebouwen zijn geweest: ABN AMRO Vestdijk (Eindhoven), KPN Fauststraat (Apeldoorn), Koninklijke Bibliotheek (Den Haag), Bezoekerscentrum Fort aan de Buurtsteeg Provincie Utrecht, SNS Bankshops en Lyceum Schravenlant (Schiedam).

 

Na realisatie van het paspoort is aan de slag gegaan met de circulaire reis. De circulaire reis is een aanvulling op het circulaire paspoort en beschrijft het totale traject om tot een circulair gebouw te komen. De reis kan in elk fase van een circulair traject geraadpleegd worden en geeft inzicht in de verschillende processen en stappen die doorlopen moeten worden. Het biedt handvatten bij de realisatie van een circulair gebouw.  

Aanpak Green Deal

De deelnemers aan de Green Deal

Dit platform is het eindresultaat van Green Deal Circulaire Gebouwen (GDCG) welke in januari 2015 is gestart. De GDCG is een samenwerking geweest  tussen overheid, bedrijven en instellingen om de gedachtegoed van de circulaire economie te vertalen naar gebouwen. De GDCG richt zich op een gebouw dat met minimale inzet van virgin materials en andere grondstoffen, maximale waarde creëert om op duurzame wijze te voorzien in de huisvestingsbehoefte, waarbij de gebruikte materialen hun waarde blijven behouden tijdens en na het gebruik. 

Op deze website wordt u meegenomen in de circulaire reis: de verschillende stappen die te nemen zijn binnen het proces om te komen tot een  circulair gebouw. Daarnaast is op deze website ook het andere resultaat van de GDCG te vinden: het Circulaire Paspoort en Handleiding. 

Bekijk hier de officiele overeenkomst van deze Green Deal. 

bottom of page